Θρακιώτικα κάλαντα στο Πεδινό Κιλκίς

Θρακιώτικα κάλαντα στο Πεδινό Κιλκίς. – Christmas Carols from Thrace, Pedino Kilkis

Χριστούγεννα Χριστούγεννα απόψε Χριστός γεννιέται. Απόψε Χριστός γεννήθηκε και ο κόσμος δεν το νιώθει. Και ο κόσμος ήταν κουμενος και ο βασιλιάς ατός του. Και εκεί που ακούμπησε ο Χριστός χρυσό δεντράκι ξεβηκε. Χρυσό δεντρί χρυσό κλωνί και αργυροφουντωμενο. Το δέντρο ήταν ο Χριστός κλωνάρια οι απόστολοι. Και τα παρηκλωναρια του ήταν οι προφηταδες. Προφητεύουσαν και έλεγαν για του Χριστού τα πάθη. Και εσύ χριστεμ και αληθιανεμ χρυσό κλωνι στον κόσμο. Τον σταύρωσαν οι εβραίοι μέσα στη σταυρωδρομη. Πολλές σxιτζιες τον έκαναν όλες τις καταδέχτηκε. Μόνο μια σχιτζια πικρή σχιτζια εκείνη δεν καταδέχτηκε. Πεντε πιρούνια έκαναν τα πέντε ίσα ίσα. Τα δυο βαρουν στα χέρια του τα δυο στα γόνατα του. Το τρίτο το φαρμακερό αντικρι στην καρδιά του. Και τα χεράκια σταυρωσε στον αγιο τάφο πάει. Και πάλι θελει να σηκωθεί στης εκκλησίας την πόρτα. Να ρίξει κοτρο να διαβεί δεξιά από το αγιο βήμα. Να στεισει το θρονακι του να κάτσει να δικαιοκραινει. Να κρινει όλους τους αρματωλους και μας τους κολασμένους.

Ευχή για το σπίτι

Όσα άστρα έχει στον ουρανό φυλλακια από τα δέντρα τόσα κεριών σταλαγματα από την Αγία σοφιατσα τόσα καλα να δώσει ο θεος σε αυτόν τον νοικοκύρη τόσα καλα καλύτερα που φετος και από χρόνου.

Χριστός γενιεται

Χαρά στον κόσμο χαρά στον κόσμο στον νοικοκύρη. Στον νοικοκύρη που τρώει και πίνει. Που τρώει και πίνει με την καλή του. Με την καλή την του με τα παιδιά του. Με τα παιδιά με τους αγίους όλους. Με τους αγίους όλους με τους αποστόλους. Με τσα απιστολους η Παναγιατσα. Η Παναγιατσα κοιλοπονουσε. Κοιλωπονουσε βαριά πονούσε. Βαριά πονούσε στα σιρας πανε. Στα σιρας πανε μαμες να φέρουν. Μαμες να φέρουν και ώσπου να πανε. Ώσπου να πανε και να έρθουν πίσω και να έρθουν πίσω η παναγιατσα ξελευθερωθιεκε και κάνει αιφεντη. Και κάνει αιφεντη σαν ήλιος φέγγει. Σαν ήλιος φέγγει σαν νιο φεγγάρι. Σαν νιο φεγγάρι σαν παλικάρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *